Пакет от икономически мерки,  които да помогнат за справяне с кризата, причинена от пандемията, одобриха общински съветници. Мерките бяха одобрени от местния парламент на последното  заседание, проведено при извънредни условия в зала "Бойчо Брънзов". Предложенията са от представители на различни партии и касаят различни сфери. Одобрени са краткосрочни мерки, които се състоят в отпадане на някои такси към  общинската хазна и удължаване на срока за заплащане на  други такси и предплатени услуги.Всички те са в сила за периода на извънредното положение.

Мерките:

- Ще се освободят от такси за ползване на детски ясли и градини родителите и настойниците на деца, които посещават детски заведения на територията на Община Бургас.

- Ще се освободят от заплащане на наем търговци и сдружения с нестопанска цел, осъществяващи дейност в обществена полза. Това са наематели на Община Бургас и общински еднолични  търговски дружества за времето, в което са затворени на основание заповедта на министъра на здравеопазването във връзка с извънредното положение.

- Ще се освободят от заплащане на такса за ползване на пазари, тържища, тротоари, площади, улични платна и терени с друго предназначение и от заплащане цена на услугите за събиране, транспортиране и депониране на битови отпадъци от преместваеми обекти, лица, в полза на които е издадено разрешение за поставяне на обекти по чл.56 от ЗУТ, както и собствениците на обекти по отм. На чл. 120, ал.4 от ППЗТСУ. Мярката е за обекти, които са затворени на основание заповедта на здравния министър.

- Освобождават се еднократно от административна такса за издаване на разрешително за таксиметров превоз по т.11 на Раздел 1, Приложение, таксиметрови водачи, които са прекратили разрешенията си в периода на обявеното извънредно положение.

- Удължава се срокът за заплащане на месечните наемни цени по договорите  за наем на общински жилищни имоти до края на 2020г.

-  Обявяването  на нулева година за събиране на туристически данък, да се насочи към комисията по чл.5 Правилника за начина на разходване на средствата, предвидени в общинския бюджет, за създаване на условия за развитие на малки и средни предприятия на територията на Община Бургас

- Сумата, платена за стикер за синя и зелена зона през времето, което не е работила, да бъде прихваната за следващите месеци.

- Патентния данък да бъде преизчислен за времето на извънредно положение. Одобрен  е алгоритъм, който ще позволи периодът, в който не се извършва дейност, налогът да не се начислява.

 -  Удължаване на срока на плащане на такса битови отпадъци с отстъпка от 5 % до 30.06.2020.

-  35 000 лв са гласуваните средства за финансово стимулиране на медицинския персонал, работещ на територията на община Бургас., който е пряко ангажиран с лечението за болните от коронавирус.

- Създаване на общинско анализаторско звено, което ще бъде ангажирано с постоянен мониторинг за налични стоки и запаси в случай на затваряне на региона- храна, горива, медицински консумативи, сформиране на доброволческа структура , която да помага на нуждаещи се.