Бургаска област е един от рекордьорите в страната по усвояемост на европейски средства.

 Това бе отчетено на „Бизнес инвест форум“ организиран от „Индустриален и логистичен  парк Бургас“ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците(КРИБ). Бизнес събитието се проведе в Гранд хотел и СПА „Приморец”.

Самата конференцията бе организирана, за да помогне на представители на бизнеса да се запознаят с възможностите на Оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност” и помощта, която може да им окаже държавата.

На срещата присъстваха домакинът Стоян Караненов,  председател на КРИБ-Бургас, директорът на Индустриалната зона Стамен Стамов, кметът Димитър Николов, зам.-министърът на икономиката Александър Манолев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, изп. директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, , изп. директор на Пристанище Бургас Диян Димов, шефът на Строителната камара в Бургас Николай Николов и представители на бизнеса в региона.

 

„Макроикономическите показатели на Бургас са отлични. Регионът е сред първенците по показател "усвоени европейски средства”, отбеляза Александър Манолев и показа интересната статистика, която сочи, че по различните инструменти на кохезионната политика на ЕС в областта до този момент са инвестирани над 900 млн. лева .

„Огромен принос има и кметът на Бургас Димитър Николов, който направи много не само за общината, но и за цялата област. Всичко това се отразява и на регионалната икономика. Брутният вътрешен продукт на област Бургас вече е 4 млрд.лева”, допълни Александър Манолев.