Предприемачи от България и Турция участваха в международен бизнес форум, организиран от Индустриален и логистичен парк Бургас и сп. „Ентърпрайз“, с подкрепата на Община Бургас и КРИБ Бургас.

„Целта на форум "Турско-българският бизнес - добри практики, възможности и перспективи" е да допринесе за създаването на нови и утвърждаване на съществуващите контакти между бизнеса от двете държави.“ – коментират от екипа на Индустриален парк.

Във форума участваха областният управител на град Бургас г-н Вълчо Чолаков, Нурай Иньонтене - генерален консул на Турция в Бургас, зам.-кметът по финансова,бюджет и икономика на Бургас г-н Красимир Стойчев, , изп.директор на Национална компания индустриални зони ЕАД г-жа Антоанета Барес, изп.директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев, представителят на КРИБ-Бургас Павлин Иванов и представители на бизнеса от двете страни.

„Никога между България и Турция не са съществували толкова добри взаимоотношения. Няма нищо по-хубаво от това гранични държави да имат добър обмен. Направиха ми впечатления цифрите, които спомена министърът на икономиката Емил Караниколов в Истанбул преди 20-ина дни. Инвестициите в България от страна на Турция са над 1 млрд.лева, българският износ за Турция надвишава 2 млрд.лева през миналата година, а вносът е 1,9 млрд.лева – отлични показатели”, изтъкна при откриването на форума Вълчо Чолаков.

Зам.-кметът Красимир Стойчев ни представи пред турския бизнес с презентация: „Бургас – град на възможностите” и подчерта, че регионът има изключително добри транспортни комуникации – магистрала, голямо и дълбоководно пристанище, отлични авиовръзки със 170 дестинации и 65 страни, условия да се обслужват най-тежките самолети, голям каргоцентър и ред други.

„В момента водим разговори с „България еър”, за да има наситеност на вътрешни полети от Бургас до София, с готовност сме да дофинансираме полетите, но в човешко време, а не в 5:30 часа сутринта. Включително преговаряме и с турските авиолинии да има връзка между Бургас и Истанбул, която ще е изключително полезна за бизнеса”, изтъкна Красимир Стойчев.

От презентацията му впечатление направи, че градската управа опитва с различни финансови инструменти да стимулира бизнес развитието на града. Един от тях безспорно са осигуряването на добра свързаност на летище Бургас със столицата и водещи аеротерминали в Европа, нещо, което до този момент се явяваше спънка пред едрия бизнес, разчиташ на редовните самолетни линии.

Г-жа Антоанета Барес от Национална компания индустриални зони запозна аудиторията в залата на Гранд хотел Приморец с основните предимства и последните новини около развитието на индустриалните зони в страната. Г-жа Барес не пропусна да отчете и добрата съвместна работа с Община Бургас, с която си партнират пряко в развитието на Индустриалния и логистичен парк.

Изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции – г-н Стамен Янев представи основните характеристики и предимства на страната ни като цяло, за да запълни цялостния икономически облик на страната. Г-н Янев подчерта пред чуждестранните делегати възможностите за сертифициране клас на инвеститор, достъпа до европейско финансиране, както и най-благоприятните данъчни условия в ЕС.

„Възможности и потенциал за турско-български бизнес” бе темата по която дискутира г-н Осман Ак, председател на Турско-българския бизнес съвет DEIK. Той направи паралел между възможностите и очакванията към българските предприемачи, като акцентира и върху основните пречки пред турските инвеститори за по активно позициониране в България. Редом с него беше и г-н Венцислав Венков от Българо-турската търговско-индустриална камара /Бултишад/, който също дискутира основните предимства и индустриалният потенциал на страната ни.

Гости и участници в бизнес форума се възползваха и от възможността за провеждане на двустранни срещи, които имаха за цел да надградят и утвърдят възможностите за бизнес партньорства между България и Турция.