Общинският съвет в Бургас днес даде зелена светлина за стъпването на три дружества във втората фаза на Индустриалния парк, която в момента се изгражда край ж.к.“Меден рудник“.

Знаков е интересът към Бургас на немския концерн „Тисенкруп“, компания с 200-годишна история, която ще изгради супермодерен логистичен парк. Кметът Димитър Николов подчерта, че самото присъствие на корпорация от този ранг дава сигнал към други инвеститори, че Бургас и България са подходящо място за разширяване на производствата им или релокиране на базите.

Освен немският промишлен гигант, парцели във втората фаза ще закупят „Старт инженеринг“, които ще направят производство за асамблиране на „Сименс“ и „Шнайдер“, както и бургаската фирма „Сатурн 2“.

„Решението, което взеха днес общинските съветници е много по-различно от досегашните, защото касае втората фаза на Индустриалния парк. Това е сигнал към всички инвеститори, че сме приключили с урбанистичните процеси и сме готови да ги посрещнем в Бургас. Продължаваме да работим по инфраструктурата и да презентираме възможностите на парка. Терените ще са двойно или дори тройно по-големи и определено има интерес, ако на първа фаза беше между 5 и 10 дка, сега ще са между 20 и 30 дка. Скоро ще видите как там започват една след друга да се появяват производствени компании и логистични центрове“, анонсира кметът Димитър Николов.

Той подчерта, че се засилва и интереса на ит компаниите към Бургас. Последната такава отвори офиса си тук в началото на седмицата.

„Преди половин година започнаха проучване в Бургас. Проведоха серия от анкети със служители, избраха си подходящи кадри. Смятат да релокиране и част от ит специалистите си от София, което показва, че Бургас е предпочитано място за развитието на този високотехнологичен бизнес. Радващо е, че се създава все по-добра среда за развитието му, защото започна да се усеща сериозен недостиг на квалифицирани специалисти. Заради това партнираме на тези компании, които смятат да изграждат бази за обучения. Успоредно с това тази година имаме две нови паралелки, които касаят обучението в сферата на изкуствения интелект. Изграждаме нов учебен корпус на ИТ гимназията и се надявам за началото на учебната година да сме готови с този проект“, допълни Николов.

ИЗТОЧНИК: www.flagman.bg