2 февруари 2018 г., София:Преди няколко месеца двете най-големи международни рейтингови агенции повишиха кредитния рейтинг на България, което е един добър и оптимистичен знак за случващото се в страната по отношение на бизнес средата и възможностите за инвестиции”, каза Лъчезар Борисов, заместник-министър на икономиката, по време на официалното откриване на петата годишна конференция „Индустриално строителство и инвестиции 2018“, която се проведе в Sofia Event Center вчера. Тя даде началото на поредицата събития Building Innovation Forum Series 2018.

Заместник-министърът изнесе данни от шведски агенции, според които 90% от компаниите смятат, че бизнесът с България ще се развива и може да се очаква увеличаване на инвестициите. Друго изследване на Германо-българската индустриално-търговска камара показва, че 90% от вече инвестиралите компании са склонни да го направят отново. „Считам, че има много позитивизъм и възможности за развитие на икономиката и индустриалното строителство, които са част от генераторите на растеж”, добави още министър Лъчезар Борисов. „Три от основните направления, по които ще се работи, са достъпът до финансиране, дигитализацията на икономиката и иновациите”, допълни той.

„Има много нови проекти, което говори, че икономиката се възражда, а с това ни се дава възможност да покажем, че тук има добри инженери и архитекти, с които можем да привлечем вниманието на чужди инвеститори“, коментира инж. Георги Колчаков, управител на „Бета Консулт“.

Събитието, което бе платформа за професионална дискусия между представители на институциите, бизнеса, архитектите, инженерите, консултантите и доставчиците на продукти и услуги в сектора, направи обстоен и качествен преглед на случващото се в индустриалните зони в България, които са в основата на икономическия подем.

Хуан Хосе Феблес Акоста, съветник в Европейския фонд за стратегически инвестиции – основен инструмент на Плана за инвестиции за Европа, коментира, че „към края на 2017 г. България се нарежда на трето място (от общо 28 държави от ЕС) по реализирани инвестиции, свързани с Европейския фонд за стратегически инвестиции”.

На фокус по време на дискусията бяха и предизвикателствата в сектора, а именно  недостигът на квалифицирани кадри, нуждата от инфраструктура в индустриалните зони като предпоставка за привличане на нови инвеститори, облекчаване на административните процедури, свързани с реализацията на инвестиционните проекти.

„Формулата за добре свършената работа се състои в това да се задават правилните въпроси в правилния момент, да се поема както инициатива, така и отговорност, да се гласува доверие в избраните специалисти, да има трета независима страна, с която да се съгласуват проектите и задачите“, сподели арх. Владислав Дечев, директор на Stephen George International – България.

„Успехът се крие в детайла – детайлно проектиране, детайлно описание на дизайна, детайлно бюджетиране. Последното е бъдещето на проектирането“, каза арх. Цветан Петров, управител на „Иво Петров – Архитекти“ ООД.

Сред панелистите бяха ключови фигури във и за индустрията като: Хуан Хосе Феблес Акоста (съветник, Европейски фонд за стратегически инвестиции), Антоанета Барес (изпълнителен директор, Национална компания Индустриални зони), Стамен Янев (изпълнителен директор, Българска агенция за инвестиции), Красимир Стойчев (зам.-кмет по финанси, бюджет и икономика, община Бургас), инж. Емил Янков (мениджър „Бизнес развитие“ на Тракия икономическа зона (ТИЗ), Стефан Карпузов (инвестиционен мениджър, Galaxy Investment Group),Стамен Стамов (изпълнителен директор „Индустриален и логистичен парк – Бургас“АД) Александър Гебов (управител, Paladin Property Development), д-р инж. Иван Каралеев (председател на УС на Камара на инженерите в инвестиционното проектиране) и много други представители на държавния и частния сектор.