Ръководството на International Armored Group (IAG), водеща компания в глобалната отбранителна индустрия, направи "Първа копка" с което стартира строежа на най-голямата си производствена база за бронирани автомобили в света именно в България. Новия завод на българина д-р Антон Стефов по стандартите на НАТО ще се реализиран върху терен от 150 000 кв. м. закупен от Индустрилен и логистичен парк в района на "9-ти километър" на гр. Бургас.

Церемонията бе уважена от кмета на град Бургас, г-н Димитър Николов, който пожела успех на инвеститорите и изрази готовност за подкрепа от страна на общината, която вече се е ангажирала с изграждане на довеждаща инфраструктура.

Г-жа Антоанета Барес, изпълнителен директор на Национална компания индустриални зони ЕАД също бе сред официалните гости, като коментира, че събитието е поредно доказателство, че именно индустриалните зони са правилният инструмент за привличане на нови, ключови за региона инвестиции.

Изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции, г-н Богдан Богданов лично връчи сертификат за "Инвеститор клас А" на д-р Стефов, като на свой ред пожела бърза реализация и готовност за подкрепа на инвестиционното намерение.

За реализацията на проекта е планирана първоначална инвестиция 20 млн. лв. от страна на IAG, a Община Бургас от своя страна ще финансира дейности по изграждане на техническа и довеждаща инфраструктура. Подготовката на проекта стартира още в началото на 2022 година. Новият завод ще бъде на площ от 150 000 кв. м., като за енергийната ефективност на сградата ще допринесат покривните фотоволтаични инсталации.

Български специалисти, обучени от експертите на IAG по света, ще произвеждат цялата гама изделия на компанията, включително най-новата бронирана машина на пехотата „РИЛА 8х8“.

„Щастливи сме, че имаме възможност да разширим нашето интернационално семейство именно с производство в България, където инвестираме освен в иновации в отбраната, и в специалисти, от които страната ни има нужда. Със старта на строежа ще отбележим ключов момент в развитието на този важен проект, който ще има толкова положително въздействие върху българското индустриално производство. Благодаря на всички национални и местни институции, които свършиха своята работа професионално, така че проектът да стартира в срок“, коментира собственикът на IAG д-р Антон Стефов.

Завършването на фабриката ще създаде най-малко 300 работни места, като за първи път български специалисти ще имат възможност да произвеждат бронирани машини по световен НАТО стандарт на територията на България. В ход е разработка и на серия защитени от смущения дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди, с участието на водещи български фирми партньори на IAG. Новите разработки също ще бъдат произвеждани в България. В процес на инженерни изчисления са и бронирани платформи - носители на леки артилерийски системи. В продуктовата гама на IAG в серийно производство са вече и военни кранове за евакуация и леки патрулни автомобили.