Над 100 000 деца от цял свят вече са преминали през специалното обучение на Volvo Trucks “Спри! Огледай се! Помахай!“ (Stop Look Wave) и са се научили как да взаимодействат безопасно с товарни автомобили в трафика. Програмата за първи път влиза в българските училища. Пилотният проект стартира в Бургас.

 

Деца от 1-ви клас на бургаското ОУ “Братя Миладинови“ участваха в интерактивното обучение за пътна безопасност на Volvo Trucks. Те се запознаха с основните правила, които трябва да следват, за да избягват рискови ситуации с товарни автомобили. Първокласниците участваха и в симулация с камион, за да разберат къде са зоните, в които шофьорът не може да ги забележи. Като част от пилотния проект в Бургас през следващите месеци ще бъдат обучени децата в първи клас от две основни училища в града - ОУ “Братя Миладинови и ОУ „Александър Георгиев – Коджакафалията“, с подкрепата на “Индустриален и логистичен парк“, Община Бургас и ръководствата на двете училища.

 

"Чрез Спри! Огледай се! Помахай! ние помагаме на децата по света да научат как работят камионите в трафика. По един лесен за разбиране начин ние се стремим да ги запознаем с рисковете и да ги научим как да ги избегнат", казва Димитър Джамбазов, обучител от Volvo Trucks.

 

Важно е да виждаш и да те виждат

При повечето пътнотранспортни произшествия, човешкият фактор играе решаваща роля. Например, понякога може да е трудно шофьорът да забележи пешеходци и велосипедисти, които са близо до камиона. Затова програмата за обучение се фокусира върху това колко е важно децата да бъдат внимателни и да осъществят контакт с водача на камиона, директно или чрез огледалата за обратно виждане. Децата се научават да спрат, да се огледат внимателно и да помахат на водача преди да пресекат, за да се уверят че той ги вижда.

 

“Непрекъснато работим за намаляване на рисковете, като оборудваме нашите камиони с интелигентни системи за безопасност и обучаваме шофьорите в безопасно шофиране. Но безопасна пътна обстановка може да има само със сигурно и спокойно взаимодействие между всички участници в пътното движение. Ето защо е толкова важно да се полагат основите за безопасно поведение в ранна възраст ", обясняват от Volvo Trucks.

 

Голяма част от разпространението на тази програма се осъществява чрез служители и мрежи на Volvo Group по целия свят, както и от клиенти и партньори. Програмата се подпомага и от Международната организация за автомобилен транспорт. Материалът, който е свободно достъпен на уеб сайта на Volvo Group, може да се намери на 10 езика и се използва от училища, транспортни компании, организации за безопасност на движението и много други.

 

Обучително видео за деца

Глобалната програма предлага и специално  обучително видео за децата. Негов главен герой е анимационният шофьор на камион Тим.

 

"Естествено, искаме колкото се може повече хора да имат достъп до Спри! Огледай се! Помахай!. Ето защо ние поддържаме посланието и го разпространяваме чрез широк спектър от канали като YouTube."

 

Факти за Спри! Огледай се! Помахай!:

- Спри! Огледай се! Помахай! е програма на Volvo Trucks за пътна безопасност за деца
   между 5 и 11 години. 

- Предлага се на 10 езика.

- Предлага се за страни, възприели ляв или десен волан за шофиране.

- Програмата е използвана досега от около 100000 деца в 13 държави.

- Базира се на обучителен курс, първоначално разработен от Volvo Trucks в Дания.

- Програмата може да бъде свалена безплатно от сайта на Volvo Group