Общината ще поеме таксите на 125 студенти в двата бургаски ВУЗ-а


Таксите на 125 студенти, изучаващи ИТ специалности в двата бургаски университета – държавният „Проф.д-р.Асен Златаров” и БСУ да бъдат поети от бюджета на Община Бургас. Това предлага в докладна записка до местния парламент кметът на града Димитър Николов.  Предложението ще се гледа на предстоящата сесия през август.

Програмата съществува от 2016 година. Първоначално стартира с 60 студенти, впоследствие бе увеличена на 100, а сега плановете са за ново разширение – до 125 учащи.

Администрацията отбелязва, че по този начин ще се отговори на необходимостта от кадри в бързоразвиващата се софтуерна индустрия в България. Бургас има уникалната възможност да се превърне в ИТ център и през последните години няколко компании се релокираха край морето. Те искат да разширят своята дейност, но не го правят, защото не могат да намерят кадри.

Кметът на Бургас Димитър Николов прегърна идеята за инвестиции в образованието и подготовка на кадри за ИТ бизнеса и това бе една от основните причини за стартирането на уникалния за България проект за Иновативно училище, което ще отвори врати тази есен.

Паралелно се поддържа и образователната програма за ВУЗ-овете. 125-те студенти, чиито такси ще се поемат от Общината ще са от специалностите „Софтуерно инженерство” и „Информатика и компютърни науки”.

Подборът на кандидатите да участват в програмата ще прави специална комисия към всеки университет, в която ще има членове на Общинския съвет и Община Бургас.