В столичния НДК, Литературен клуб "Перото", се състоя официална церемония за обявяване на победителите в тазгодишното издание на класацията "Новатори в образованието". Участваха над 50 проекта. Основен организатор е ERP Academy, а неизменната цел е да бъдат представени личностите, проектите и инициативите с най-голям принос към въвеждането на нови обучителни методи, технологични решения, както и добрият пример на истинска отдаденост към учебния процес, които променят представата ни за образование, създават нови възможности за усвояване на знания и правят ученето по-достъпно и стойностно за повече хора.

Една от наградите заслужи бургаският "Хакатон", първо място в категория "Благотворителност".  Това е инициатива, в която свои идеи представят хора с интереси в областта на софтуерната разработка, дизайна и информационните технологии. Нейни организатори са Бургаски университет "Проф. д-р Асен Златаров", Община Бургас, професионални гимназии от града и представители на IT сектора. Тази година бургаският "Хакатон" имаше две издания - пролетно и есенно. Темите бяха съответно "Създаване на софтуерни приложения за околната среда на град Бургас" и  "Създаване на софтуерни приложения за Smart City Burgas".

В София наградата бе връчена на проф. Сотир Сотиров - един от двигателите на процеса за превръщане на Бургас в технологичен град и инкубатор на кадри за този сектор, всячески подпомаган от Община Бургас.  

Участниците в класацията "Новатори в образованието 2017" бяха разделени в пет категории, оценявани от жури, плюс "Награда на публиката".

Големите победители са Станимира Христова с проекта "Learning English is Fun!", образователната платформа Daskal.eu, проект NEWTT - "Нов път за нови таланти в образованието", СофтУни и Хакатон - Бургас. Наградата на публиката бе безапелационно спечелена от Ангел Ангелов - преподавател по информационни технологии в СУ "Сава Доброплодни" - Шумен, а специалната награда на Мусала Софт получи проект "Енвижън".

Успешното позициониране на България като икономика и общество на знанието ще има ключово значение за това, дали страната ни ще е конкурентоспособна в утрешния динамичен свят, в който за броени години всеки регион на света може от изоставащ да се превърне в технологичен лидер, да привлече към себе си инвестиционните потоци и да създава добавена стойност. Класацията "Новатори в образованието" има амбицията да провокира обществена дискусия за нуждата от промяна в сферата на образованието, която да помогне както на днешните ученици да са по-подготвени и успешни в живота, така и на обществото ни да бъде по-конкурентно и устойчиво.


 

Класиране на участниците по категории:

 

Категория "Деца":

  1. Стамена Христова, Learning English is Fun!
  2. Кубче "Трансформърс" - Виолета Панайотова и Катя Ганчева
  3. Петя Данева, "Академия на знанието" във Варна

 

Категория "Училища":

  1. Daskal.eu
  2. Голямото приключение "ОТ МЕН ЗАВИСИ" и Емилиян Кадийски - Враца Софтуер Общество
  3. Станимира Христова - "Местенцето" и "Игрици.БГ"

 

Категория "Университети":

  1. Проект NEWTT - "Нов път за нови таланти в образованието", проект на Фондация "Заедно в час", Министерство на образованието и науката и Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
  2. Висше училище по застраховане и финанси (ВУЗФ)
  3. Магистърска програма "Мениджмънт на процеси, проекти и човешки ресурси в ИТ индустрията"

 

Категория "Обучения":

  1. СофтУни
  2. Дарин Маджаров, Уча.се
  3. Университет за деца и Академия Телерик

 

Категория "Благотворителност":

  1. Хакатон - Бургас
  2. Благотворителна инициатива "Бъдители"
  3. LoveGuide

 

Повече информация за "Новатори в образованието" 2017 можете да откриете на адрес www.novatori.bg, както и в официалната Фейсбук страница на класацията: https://www.facebook.com/novatoribg